mandag 11. mai 2009

Eiendomsskatt

I går ga vi Stavangers politikere mulighet til å bedre økonomien for folk flest gjennom å foreslå i bystyret at noe av overskuddet til kommunen fra 2008 skulle brukes til at eiendomsskatten skal halveres. Forslaget fikk kun FrPs stemmer (Høyre og FrP har rent flertall i Stavanger).

Eiendomsskatt er en av de eldste skattene vi har i landet. Den stammer helt tilbake til 1661 (altså før man hadde skatt på inntekt) og var ment for å skattelegge de rike på den tiden hvor det ikke var vanlig at alle eide sin egen eiendom. Eiendomsskatt er med andre ord, gått ut på dato.

Eiendomsskatt er en usosial dobbeltbeskatning. For det første så betaler huseiere allerede gebyrer for vann, avløp og renovasjon til kommunen, for det andre så rammer den helt tilfeldig. Den tar ikke hensyn til hvor stor inntekt eller formue du har, og på den måten så rammer den de som har minst fra før av. En skulle da ikke tro at "solidaritetspartiet" AP var for skatten, men så lenge det er snakk om skatt, og ta mer penger fra folk så jubler sosialistene.

Jeg er imidlertidig mest skuffet av Stavanger Høyre i denne saken. Høyre markedsfører seg som et parti som er for skattelette og et parti som mener at folk kan styre bedre over egne penger enn politikerne.


"Det er en verdi i seg selv at flere mennesker kan bestemme over eget liv
"
- Henrik Asheim, Leder Unge Høyre

Jeg er helt enig! Men det er ikke Stavanger Høyre.

Høyres landsmøte vedtok i helgen at de ikke skal innføre eiendomsskatt i de kommunene de styrer. Samtidig vedtok de at kommunene som har eiendomsskatt skal fjerne skatten på sikt. I går ga vi Stavanger Høyre muligheten til å følge opp sitt eget landsmøtevedtak, men de stemte imot. Det viser at partiet ikke har troverdighet i skattepolitikken og at landsmøtevedtakene i Høyre kun har en holdbarhetsgaranti på 36 timer. Høyre mente det var viktigere å etablere et kulturfond på 18 millioner kroner.

Les mer her
Høyre, KrF og FrP halverte eiendomsskatten i Bergen. Jeg håper Stavanger Høyre kan påkoste seg en studietur opp til byen mellom de syv fjell.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar